З вибором якісної сковороди не завжди справляється навіть досвідчена господиня.
Новачок легко загубиться в різноманітності асортименту, матеріалів і форм.
Вирушаючи за новою сковорідкою, головне визначитися зі стравами, для яких вона купується.
Крім того, варто врахувати кількість порцій, поверхню плити, антипригарне покриття.
Які сковорідки найкращі та безпечніші?
Усього існує 6 видів:
- Класичні сковороди: Підходить для смаження м'яса та риби, гасіння овочів,
приготування соусів та інших кулінарних смаколиків.
- Жарівні: Візуально нагадують класичну сковороду, лише оснащені двома невеликими ручками.
Такий посуд – must have професійного кухаря, але підходить і для домашньої кухні.
Начиння можна застосовувати в духовці або на плиті.
Виконано її з якісного металу, в основному чавуну.
- Сковорода-гриль: Може бути круглою, квадратною або прямокутною формою.
Головна особливість такого посуду – ребристе дно.
завдяки якому на продуктах з'являються характерні смуги а-ля барбекю.
На таких сковорідках готують з мінімальною кількістю олії.
але їжа все одно виходить соковитою, з апетитною піджаристою скоринкою.
- Сотейник: Цей мікс сковорідки та каструлі
дозволяє готувати будь-який делікатес: м'ясні страви, десерти та навіть яєчні з супами.
Посуд підходить для плити та духовки.
- Млинець: Сковорода, спеціально призначена для смаження млинців, драників, сирників, омлетів.
Відмінні риси млинців: рівне дно, низькі стінки, кругла форма.
Як правило, такі сковорідки йдуть без кришки, з довгою зручною ручкою.
Завдяки своїй конструкції зі сковородою ідеально поєднуються лопатки для перевертання,
які легко підкладаються під млинці.
- Популярна ВОК: Цікавий посуд, що прийшов до нас із китайської кухні.
Має унікальну форму конуса, що звужується на дно.
Начиння завжди кругла, борти високі. У традиційному виконанні вок має дві невеликі ручки з боків,
куполоподібну кришку та ґрати, куди викладаються вже готові страви.
Існує декілька видів антипригарних поверхонь:
1 Тефлон. Найпопулярніший матеріал. В основному наноситься на алюмінієву або сталеву основу.
Тефлонове покриття не боїться високих температур.
Щоб їжа на такій поверхні не пригорала, її часто прикрашають рельєфом.
Перевертати продукти потрібно лише дерев'яною або пластиковою лопаткою, щоб тефлон не дряпався.
2 Кераміка. Прийнято вважати, що це екологічне покриття.
Основою є алюміній, чавун. Його міцність і довговічність у десятки разів перевищує тефлон.
Кераміка гарантує швидке і рівномірне прогрівання, а також повільне охолодження,
завдяки чому їжа надовго залишається гарячою.
3 Граніт або мармур. Гарантія міцності та надійності на століття.
Сковорідка з таким покриттям рівномірно
Граніт, як і мармур, не схильний до механічних пошкоджень,
можна використовувати будь-які додаткові аксесуари, включаючи лопатки із металу.
4 Титан. Покриття екологічне, нешкідливе для здоров'я, не насичує їжу сторонніми смаками чи запахами.
Прослужить така сковорідка понад 20 років і спокійно перейде у спадок дітям чи онукам.
Яка сковорода краще вирішувати тільки Вам.